Jedná se o peníze pro ty, kdo mají ze zdravotních důvodů sníženou soběstačnost a nepostarají se sami o sebe. Z příspěvku si hradí pomoc, kterou vzhledem ke svému zdravotnímu znevýhodnění potřebují.

Stupeň závislosti Výše příspěvku za kalendářní měsíc
I. 880 Kč
II. 4.400 Kč
III. 12.800 Kč
IV.19.200 Kč

Stupeň závislosti u osob do 18 letVýše příspěvku za kalendářní měsíc
I. 3.300 Kč
II. 6.600 Kč
III. 13.900 Kč
IV. 19.200 Kč

Co proto mohu udělat

1
Vyplnit žádost
Žádost vyplňuje člověk závislý na pomoci druhých. K žádosti je nutné přiložit také formulář Oznámení o poskytovateli pomoci, kde je uvedena sociální služba či osoba, která žadateli pomáhá. Není třeba ji nosit k lékaři. Lékařské potvrzení si vyžádá sám Úřad práce!
2
Podat na příslušnou pobočku Úřadu práce
Za nemohoucího seniora či dospělého může na základě plné moci žádat o příspěvek rodina, kamarád či sociální pracovnice. Za děti (starší než 1 rok) žádají rodiče či jiní zákonní zástupci.
3
Sledovat řízení
Řízení o příspěvku na péči podléhá zákonitostem správního řízení. Proto Vám bude čekací lhůty přicházet řada písemností, které Vás budou informovat o aktuálním stádiu řízení. Připravte se na to, že řízení trvá několik měsíců.
4
Rozhodnutí
Před ukončením řízení ÚP vyzývá k nahlédnutí a případnému podání námitek.Tuto výzvu akceptujte a využijte ji. Můžete případně vznést námitky k připravovanému rozhodnutí.
V obdrženém rozhodnutí jsou pak také vyjmenovány možnosti odvolání.